1972

26 Ağustos – 10 Eylül 1972

XX. Olimpiyadlar MÜNİH

Olimpiyad Meşalesini Taşıyan: Günter Zahn

Açılışı Yapan: Devlet Başkanı Fustave Heinemann

Katılan Ülke Sayısı: 121

Katılan Sporcu Sayısı: 7.123 (6.065 erkek – 1.058 bayan)

En Çok Madalya Kazananlar:

Mark Spitz                            (ABD – Yüzme)             7A              Toplam 7

Sawao Kato                           (Japonya – Jimnastik)     3A 2G –      Toplam 5

Shane Gould                          (Avustralya – Yüzme)     3A 1G 1B    Toplam 5

Karin Janz                             (D.Alman – Jimnastik)    2A 2G 1B    Toplam 5

Olga Korbut                          (Rusya – Jimnastik)        3A 1G –      Toplam 4

Jerry Heidenreich                 (ABD – Yüzme)             2A 1G 1B    Toplam 4

Roland Matthes                    (D.Alman – Yüzme)        2A 1G 1B    Toplam 4

Akinori Nakayama               (Japonya – Jimnastik)     2A 1G 1B    Toplam 4

Lyudmila Turishcheva           (Rusya – Jimnastik)        2A 1G 1B    Toplam 4

Yıl’ın Olayları

Amerika, üstün silah ve insan gücüne rağmen Vietnam’da zorlanmaya başlamıştı. Başkan Nixon, çatışmayı yumuşatmak amacıyla 90.000 askeri geri çekti ama, savaş daha da kanlı olmaya başlayınca, büyük bir hava bombardımanı ve mayın döşeme kampanyasına girdi. Nixon, yıllardır Batı’nın, düşman olarak baktığı Sovyetler ve Kızıl Çin’le yakınlaşma politikasına başladı, Moskova ve Beijing’i ziyaret etti. Seçim bilgilerinin bulunduğu Washington’da Watergate apartmanlarındaki Demokrat Parti Merkezine gece yarısı girenlerin Beyaz Saray’la ilişkisi olduğu ortaya çıkınca, Nixon, yıl sonundaki seçimi kazanmasına rağmen, bir yıl sonra istifa etmek zorunda kaldı.

Türkiye’de de çok hareketli günler yaşandı. Deniz Gezmiş ve iki arkadaşı hakkında Sıkıyönetim mahkemesinin verdiği ölüm cezası, TBMM tarafından onaylandı. Deprem Marmara’yı salladı, Başbakan Nihat Erim, Nixon’la görüşmek için Amerika’ya gitti. Muhalefet’teki CHP’de, Ecevit, 1938’den beri partinin başkanı olan İnönü’ye rakip çıktı, yapılan oylamada Ecevit 709, İnönü ise 498 oy aldılar. İnönü, daha sonra CHP’den ve Malatya milletvekilliğinden istifa etti ve Anayasa’nın “Eski Cumhurbaşkanlarına tanıdığı hak”tan yararlanarak, İlk Tabii Senatör olarak, Cumhuriyet Senatosu üyesi oldu. Genel Kurmay Başkanı Tağmaç ve kuvvet komutanları, hükümetin görev uzatma teklifini kabul etmediler.

 

Japonlar’ın 1964 Olimpiyadları’nı organize etmelerindeki temel nedenler, Almanların da 1972’de aynı yolu uygulamalarına ışık tuttu. Almanlar, 1966’da, 1972 Olimpiyadlar’ın organizasyonunu üstlendikleri zaman önlerinde altı yıl vardı ve bu süreyi gayet akıllıca kullandılar. Tam 36 yıl önce, Berlin Oyunları’nın büyük başarısına rağmen, Naziler tarafından politik amaçlarla kullanılması ve Naziler’in dünyanın başına açtıkları vahşeti unutturmak için büyük bir tanıtma kampanyası sürdürürken, Münih’te o zamana kadar yapılan en mükemmel bir Olimpiyad Sitesi ortaya çıkarttılar.

Berlin Oyunları’nın mükemmel ama militarizm kokan havasını tamamen unutturmak amacıyla, güvenlik koşullarının gözle görülür bir tarzda uygulanmadığı Münih, Almanlar için barış, spor ve kardeşlik havası ile dolacaktı.

Ama, Münih, Oyunlar tarihinde, sadece boykotların devam ettiği veya Mark Spitz’in 7 altın madalya kazandığı bir kent olarak değil, Olimpiyadlar’a uluslararası terörün de girdiği ve bir gün için de olsa, Oyunlar’a ara verildiği hatırlatan bir simge oldu.

 

 

Olimpiyadlar kana bulandı. Olimpik Köy’ü basan teröristler, İsrailli sporcuları rehin alıp Münih havaalanında helikoptere bindiler. Baskın yapan polisin beceriksizliği nedeniyle, rehineler öldü.

Olaylar, Afrikalıların boykot çağrıları ile başladı. Rodezya’daki ırk ayırımını ileri süren Afrika ülkeleri, IOC’den bu ülkeyi IOC ve Oyunlar’dan atmasını istedi. Yoksa, Afrikalılar Oyunlar’ı boykot edeceklerdi. IOC tehdite boyun eğdi ve Rodezya’yı dışladı.

Münih’in tüm güzelliği, organizasyonunun mükemmelliği, yarışmaların heyecanı, ortaya çıkan şampiyonlar ve kırdıkları rekorlar 5 Eylül günü, birdenbire durdu ve bu Bavyera kentinde bir matem havası esmeye başladı. Arap teröristler, Olimpiyad Köyü’nü basarak, İsrail takımından bazı sporcu, antrenör ve idarecileri rehin aldılar. İstedikleri, İsrail’in elinde tutuklu bulunan 200 Filistinli’nin  serbest bırakılmasıydı.

İsrail hükümetinin bu değiş tokuşa hayır demesi üzerine iki İsrailli’yi öldüren teröristler, ellerindeki rehinelerle birlikte Münih’ten ayrılmak üzere, havaalanında bir uçak hazırlanmasını istediler. Alana giden teröristlerle çarpışan güvenlik kuvvetleri, kurtarma